WegeBurger z buraka i Burger z bazylią

Dzisiaj uczta nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim żołądka 🙂 Burger w dwóch opcjach dla miłośników warzyw i miłośników mięs 🙂 Opcja z burakiem była eksperymentalna i okazała się sukcesem w moim odczuciu smakowym, taki przepis podpatrzyłam na kanale Jamie Oliver Food Tube 🙂 Super alternatywna dla osób, które za mięsem nie przepadają 🙂 Opcja mięsna także musiała być aby zaspokoić apetyt chłopaka 😉 Dodatki bardzo proste: sałata lodowa, pomidor, pieczony burak i lekki dip na bazie serka greckiego 🙂

Jeśli macie apetyt na więcej to zapraszam na burgera z guacamole 🙂

Zacznijmy od burgera z buraka:

  • 2-3 podłużne buraki
  • mięta świeża
  • cebulka dymka
  • orzechy ziemne
  • sól, pieprz, musztarda, sos chilli
  • bułka tarta
  • 1 jako

Przygotowanie:

  1. Buraka zetrzeć na grubych oczkach i dusić kilka minut na patelni z posiekaną dymką i kilkoma kroplami oliwy. Koniecznie o tym pamiętać, burak dzięki temu straci swój taki ziemisty posmak.
  2. Buraka z dymką przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, zmielone orzechy, sól, pieprz, 1 duża łyżka musztardy, posiekana mięta i 1 łyżkę sosu chilli (opcjonalnie można dodać kawałki fety i starty ser typu parmezan).
  3. Wszystko mieszamy i jeśli zaistnieje taka potrzeba to doprawiamy np. czerwoną papryką lub czubricą.
  4. Konsystencja powinna być taka aby można było uformować kotleciki.
  5. Ps. Jeśli zostanie nam burak to pokroić w talarki i upiec razem z burgerami z buraka.
  6. Piec w temp. 180st ok 35-40 min, góra/dół

Przepis na burgera z bazylią:

  • mięso świeżo zmielone wołowo-wieprzowe (500 g)( lub z łopatki czy z piersi z kurczaka, tutaj już dowolność)
  • bazylia świeża
  • curry
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy ulubione (np. papryka wędzona, czubrica, harrisa)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić jeśli to konieczne.
  2. W tym przypadku postanowiłam smażyć burgery na klarowanym maśle.

Sos:

  • Jogurt grecki
  • 2 łyżki musztardy ulubionej
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sos chilli
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie:czubrica zielona i harrisa
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki:

  • Duża bułka ( ja podpiekłam w piekarniku, aby była chrupiąca)
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • kiełki rzodkiewki

1 (1 z 1) 2 (1 z 1) 4 (1 z 1)1

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz