Dzisiaj uczta nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim żołądka 🙂 Burger w dwóch opcjach dla miłośników warzyw i miłośników mięs 🙂 Opcja z burakiem była eksperymentalna i okazała się sukcesem w moim odczuciu smakowym, taki przepis podpatrzyłam na kanale Jamie Oliver Food Tube 🙂 Super alternatywna dla osób, które za mięsem nie przepadają 🙂 Opcja mięsna także musiała być aby zaspokoić apetyt chłopaka 😉 Dodatki bardzo proste: sałata lodowa, pomidor, pieczony burak i lekki dip na bazie serka greckiego 🙂
Jeśli macie apetyt na więcej to zapraszam na burgera z guacamole 🙂
Zacznijmy od burgera z buraka:
- 2-3 podłużne buraki
- mięta świeża
- cebulka dymka
- orzechy ziemne
- sól, pieprz, musztarda, sos chilli
- bułka tarta
- 1 jako
Przygotowanie:
- Buraka zetrzeć na grubych oczkach i dusić kilka minut na patelni z posiekaną dymką i kilkoma kroplami oliwy. Koniecznie o tym pamiętać, burak dzięki temu straci swój taki ziemisty posmak.
- Buraka z dymką przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, zmielone orzechy, sól, pieprz, 1 duża łyżka musztardy, posiekana mięta i 1 łyżkę sosu chilli (opcjonalnie można dodać kawałki fety i starty ser typu parmezan).
- Wszystko mieszamy i jeśli zaistnieje taka potrzeba to doprawiamy np. czerwoną papryką lub czubricą.
- Konsystencja powinna być taka aby można było uformować kotleciki.
- Ps. Jeśli zostanie nam burak to pokroić w talarki i upiec razem z burgerami z buraka.
- Piec w temp. 180st ok 35-40 min, góra/dół
Przepis na burgera z bazylią:
- mięso świeżo zmielone wołowo-wieprzowe (500 g)( lub z łopatki czy z piersi z kurczaka, tutaj już dowolność)
- bazylia świeża
- curry
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy ulubione (np. papryka wędzona, czubrica, harrisa)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić jeśli to konieczne.
- W tym przypadku postanowiłam smażyć burgery na klarowanym maśle.
Sos:
- Jogurt grecki
- 2 łyżki musztardy ulubionej
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz cytrynowy
- sos chilli
- szczypta cukru
- opcjonalnie:czubrica zielona i harrisa
- 1 ząbek czosnku
Dodatki:
- Duża bułka ( ja podpiekłam w piekarniku, aby była chrupiąca)
- sałata lodowa
- pomidor
- kiełki rzodkiewki
2 komentarze Dodaj własny