Podwójnie czekoladowe ciasto z kruchym spodem

Weekend już się kończy i czas go podsumować 🙂 Dzisiaj proponuję wam przepyszne ciasto mocno czekoladowe, które zaspokoi niejedno podniebienie 🙂 Baza główna do ciasta opieka się na przepisie do babeczek, który nie dawno umieściłam

czekoladowe babeczki.   Tutaj dodatkowo zrobiłam spód z pokruszonych ciasteczek i na górze dodałam polewę czekoladową.

Wszystko może wydawać się bardzo słodkie, ale miło was zaskoczę, bo jest wręcz odwrotnie. Nie to, że mało słodkie czy coś 🙂 Poziom słodkości jest wprost idealny 🙂 Polewa czekoladowa zrobiona z gorzkiego kakao z odrobiną cukru pudru, ciasto słodkość czerpie z ciasteczek typu oreo 😛 plus słodki spód kruchych ciasteczek 🙂 Wg oceny mojego głównego degustatora ciasto 9,5/10, nigdy 10 nie daje, bo wierzy, że może być jeszcze lepiej 🙂 Coś w tym jest :):) Ciasto można zjeść zaraz po upieczeniu, jednak ja wolę na noc zostawić je w lodówce, aby polewa zastygła a ciasto odpoczęło 🙂

Przepis podzielę na 3 etapy, aby łatwiej było się zorganizować:

Część 1 KRUCHY SPÓD Z CIASTECZEK

  • 25-30 g kruchych ciasteczek maślanych
  • 1/3 kostki masła

Ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Na spodzie blaszki ugniatamy ciasteczka i wstawiamy do lodówki.

Część 2 GŁÓWNA WARSTWA CZEKOLADOWA:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru brązowego
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 180 ml gorącej wody
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 8 ciasteczek typu Oreo

Jajka ubić z cukrem na puszysty, jasny, gęsty krem. Kakao rozpuścić w maśle i gorącej wodzie. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą. Do jajek dodawać na zmianę po łyżce jogurtu, łyżce masy kakaowej oraz suche składniki. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera ok 1-2 minut. Do gotowej już masy dodałam  8 pokruszonych ciasteczek typu oreo.

Część 3 POLEWA CZEKOLADOWA

  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki rozpuszczamy na średnim ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli polewa jest za gęsta dodajemy jeszcze troszkę mleka.

Czas pieczenia: 23 min, piekarnik góra/ dół. Polewę dodajemy po upieczeniu ciasta.

Smacznego 🙂

Większość składników macie już pod ręką w domu, także takie ciasto zrobicie raz dwa u siebie w domu i sprawicie wiele radości najbliższym 🙂 Szczególnie polecam mąkę kukurydzianą, która rewelacyjnie nadaje się do takich przepisów 🙂

2 (1 z 1)

Dodaj komentarz