Lekkie biszkoptowe ciasto z owocami ( gruszka, jabłko) idealne na niedzielne popołudnie 🙂 Szybkie w wykonaniu i równie szybko znika podczas jedzenia 🙂 Moja blaszka była o wymiarach 20×30 cm. Dorzućmy do tego jeszcze domowy kompot, dobrą książkę i można się relaksować 🙂
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce świeże ( u mnie 1 gruszka + 1 jabłko )
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać powoli olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).