Cinnamon Rolls

Klasyczne cinnamon rolls zachwycają nas nie tylko ze względu na swój smak, ale i prostotę wykonania. Przysmak ten serwowany był głownie na śniadania w Europie północnej i Ameryce Północnej, jednak teraz jest już słodkością na skalę globalną i jadany jest o każdej porze dnia i nocy :). Jego nieodłącznym dodatkiem jest słodki kremowy serek lub lukier.

Podstawą tych bułeczek cynamonowych jest ciasto drożdżowe oraz mieszanka cynamonu, cukru brązowego i cukru dark muscovado. Wariacji na temat tych bułeczek jest tysiące i tak naprawdę można jest modyfikować na dowolny sposób. Ja skusiłam się na nie, bo po prostu nie jadłam ich nigdy wcześniej.

Przepis jest bardzo prosty a po upieczeniu bułeczki znikają w kilka chwil 🙂

Ciasto drożdżowe:

  • 1/4  opakowania świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody lub mleka

Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól i cukier i na końcu rozpuszczone drożdże. Ugniatamy ręcznie ciasto przez ok 5 min. Kolejny etap to wyrastanie ciasta ok 30 min.

Farsz cynamonowy:

Do miseczki wsypujemy 3 łyżeczki cynamonu, 1/2 lub 3/4 szklanki brązowego cukru ( wg uznania) i 1/4 szklanki cukru dark muscovado. Wszystko dokładnie mieszamy.

Polewa kremowa:

  • 3/4 opakowania serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka

Mikserem mieszamy cukier puder z serkiem, następnie dolewamy mleko, aż do momentu uzyskania konsystencji polewy.

Cinnamon Rolls:

Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na kształt prostokąta. Smakujemy rozpuszczonym masłem ( 1-2 łyżki). Posypujemy ciasto przygotowaną mieszanką cukru i cynamonu. Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok 5 cm kawałki. Układamy na blaszce lub formie do tarty pionowo i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu nakładamy przygotowaną polewę i możemy posypać dodatkowo żurawiną i skórką z pomarańczy.

1 (1 z 1)

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz