Grecka Musaka

To danie widziałam niejednokrotnie w programach kulinarnych, książkach i internecie, ale jakoś nie miałam okazji go spróbować, a tym bardziej sama zrobić. Wyglądem przypomina włoską lasagne i jest także czasochłonne jak ona – to jest chyba jedyny minus tego dania 🙂 Ale spokojnie są sposoby, aby skrócić czas przygotowania maksymalnie ile się da, chociaż wiadomo, że w kuchni nie powinniśmy się śpieszyć 🙂 Ja przygotowywałam musake na dwa różne sposoby, ale dzisiaj pokaże Wam ten szybszy 🙂

Starałam się robić zdjęcia po każdym etapie, aby pokazać złożoność tej greckiej potrawy 🙂 Przeglądając cudowny świat internetu znalazłam kilka jak nie kilkanaście różnych przepisów na musakę 🙂 Polecam zarezerwować sobie ok 1 -1.30 h, najlepszy czas to będzie weekend, kiedy mamy dostęp do produktów po porannych zakupach  🙂

Jeszcze kilka słów o samej musace – mianowicie jest to grecka zapiekanka składająca się z kilku warstw. Dolną warstwę stanowią ziemniaki, następnie bakłażan oraz cukinia, mięso mielone z pomidorami i górna warstwa to sos beszamel z serem 🙂 Jest tego trochę i dlatego czas przygotowania jest dość duży, chociaż myślę, że rodowici Grecy i pół dnia mogą ją przygotowywać 😉

Składniki:

  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • mięso mielone ok 500 g ( użyłam łopatki )
  • 1 puszka pomidorów
  • mąka, mleko, masło ( baza sosu beszamel )
  • przyprawy ( oregano, rozmaryn, lubczyk, kumin, sól, pieprz, oliwa z oliwek, papryka wędzona, cynamon )
  • ser żółty

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem, oregano, rozmarynem i lubczykiem. Podsmażamy na patelni, aż zarumienią. ( W dłuższej wersji ziemniaki powinny być pieczone w piekarniku ok 20-25 min w 180 stopniach). Upieczone ziemniaki stanowią dolną warstwę.

 

2. Tak samo postępujemy z bakłażanem i cukinią jak w przypadku ziemniaków. Doprawiamy w ten sam sposób. Najpierw układamy warstwę bakłażana, a następnie warstwę cukinii.

3.  Kolejnym etapem jest przygotowanie mięsa. Cebulę wraz z mięsem podsmażamy na patelni z dodatkiem pomidorów i przypraw takich jak kumin, cynamon, sól, pieprz,papryka wędzona. Dusimy na wolnym ogniu ok 10 -15 minut.

DSC_0086

 4. Końcowym etapem jest przygotowanie sosu beszamel z serem.

Przygotowanie sosu beszamel -> beszamel sos . Do gotowego sosu dodajemy starty ser żółty.

DSC_0088

5. Finalny etap to zapiekanie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, góra-dół i pieczemy ok 45 min, aż beszamel się zarumieni. Czas stygnięcia także jest bardzo ważny, ponieważ jak za szybko zaczniemy dzielić porcje wtedy wszystko nam się rozwali i nie będzie wyglądało estetycznie. Najlepiej studzić naszą musakę ok 30-40 minut 🙂

musaka 2

Dodaj komentarz