Jesień zawitała u nas na dobre, kolorowe liście na drzewach, chłodne i mgliste poranki. Zmrok zapada szybko i nasz dobry nastrój gdzieś w oddali zanika. Można tak rozmyślać i rozmyślać podczas tych jesiennych dni, jednak ja staram się ciągle myśleć pozytywnie i w czasie kiedy mogłabym nic nie robić to szukam nowych przepisów, nowych smaków. Przepis, którym dzisiaj chcę się podzielić chodził za mną już od bardzo dawna, ale zawsze miałam jakieś „ale” aby nie sięgnąć po kaszę gryczaną, chociaż bardzo ją uwielbiam.
Ale jak sprawdzi się kasza gryczana jak podstawowy składnik ciasta czekoladowego? No powiem wam, że cudownie. Zdrowe czekoladowe ciasto? TAK – to lubię!! Kilka składników, które zawsze mamy w domu i możemy sprawić radość całej rodzinie 🙂 Czyż to nie wspaniałe?
Lista składników jest tak mała, że na palcach jednej ręki się doliczymy. Moje proporcje wystarczą na 1 keksówkę.
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
4/5 łyżki/ek miodu ( gryczany, wielokwiatowy wg uznania, może też być syrop klonowy)
2 jajka – 1 całe, drugie rozdzielamy na żółtko i białko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 tabliczka deserowej czekolady (rozpuszczonej) lub mlecznej
opcjonalnie – 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do dużej miski dodajemy: 1 jajko + żółtko, miód, kakao, cynamon,sodę, rozpuszczoną czekoladę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Wszystko mieszamy i blendujemy na gładką masę. Pozostałe 1 białko ubijamy i mieszamy z masą czekoloadowo-gryczaną. Pieczemy 35-40 min w temp. 180 st.
Smacznego 🙂
Chociaż sama nie odtworzę, bo raczej jestem kulinarnym noobem, ale na zdjęcia chętnie popatrzę!
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Czuć smak kaszy gryczanej? Bo według mnie najbardziej neutralną kaszą to kasza jaglana. 🙂 Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
PolubieniePolubienie
Hej, czuć posmak kaszy i to jest bardzo przyjemne doznanie 🙂 można dodać zawsze troszkę więcej czekolady i miodu, aby zredukować smak kaszy – to zależy od upodobań 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie