Brownie z kaszy jaglanej

dnia

Mamy niedzielę, ładna pogoda za oknem, spacer wskazany… wracam do domu, można by wypić dobrej kawy – ok kawa jest, ale jak kawa to i jakaś przekąska…. rozglądam się i nic. Pierwsza myśl… ok trudno przeżyję… ale 5 minut później uświadamiam sobie, że jednak będzie ciężko 🙂 I w tym momencie przypomniałam sobie jak wiele osób mówi, że super ciasta można zrobić z kaszy jaglanej. Wyzwanie podjęte 🙂 Chwila szukania w Google pod hasłem ” brownie z kaszy jaglanej”. Proste składniki, nie wiele pracy 🙂 To mi odpowiada :).

Także pierwszy raz zrobiłam ciasto z kaszy jaglanej, które okazuje się rewelacyjne 🙂 Chociaż opinie w internecie są mieszane i zdania są podzielone.

Osobiście zaliczę się do tej grupy osób, która jest zdecydowanie na TAK , jeśli chodzi o takie ciasto 🙂 Brownie jest wilgotny a dodatki w postaci nasion goji, wiórek kokosowych czy chipsów bananowych tylko podkręcają smak 🙂 Polewa z gorzkiej czekolady i kakao sprawdziły się perfekcyjnie 🙂 Ja widzę same zalety tego ciasta 🙂 Polecam 🙂

Składniki na ciasto:

  • 150 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukry dark muscovado
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę wlewamy i pieczemy ok. 45 min w temp. 180 st- do tzn. suchego patyczka. Polewę czekoladową robimy korzystając z kąpieli wodnej, gdzie rozpuszczamy 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, kilka łyżek kakoa ( ok 3-4) i dodajemy niewielką ilość zimnego mleka.

nienazwany (3 z 1)nienazwany (4 z 1)

 

Dodaj komentarz