salt & chilli brownie cookies

Oj ciasteczka czekoladowe i ciepła herbata czy jest lepszy duet ? 🙂 zdecydowanie nie 🙂 a że już jesień zbliża się wielkimi krokami to idealny czas, aby sprawić sobie trochę przyjemności 🙂 Dodajemy jeszcze do nich kilka kropel syropu klonowego i jest idealnie :):) Miłym smakowym zaskoczeniem było dodanie do kilku ciastek chilli lub himalajskiej różowej soli 🙂

Czas pieczenia 11min 🙂

Przepis:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 lub 3 tabliczki czekolady mleczna lub gorzka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 50-70 g brązowego cukru lub dark muscovado
  • rozdrobnione orzeszki ziemne ok. 0.5 szklanki

Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki w misce ( mąka, proszek, soda i orzeszki)
  2. W osobnej misce miksujemy przez 3-4 min cukier i jajka
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę.
  4. Po wymieszaniu składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy kolejne 3-4 min do uzyskania gładkiej masy.
  5. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i znów mieszamy do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.
  6. Masę schładzamy ok 30 min w lodówce, po upływie tego czasu na blaszce układamy uformowane w kulki ciastka i wstawiamy do piekarnika. Część z nich możemy posypać chilli lub solą dla bardziej wyrazistego smaku.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 11-12 min 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz