Oj ciasteczka czekoladowe i ciepła herbata czy jest lepszy duet ? 🙂 zdecydowanie nie 🙂 a że już jesień zbliża się wielkimi krokami to idealny czas, aby sprawić sobie trochę przyjemności 🙂 Dodajemy jeszcze do nich kilka kropel syropu klonowego i jest idealnie :):) Miłym smakowym zaskoczeniem było dodanie do kilku ciastek chilli lub himalajskiej różowej soli 🙂
Czas pieczenia 11min 🙂
Przepis:
- 120 g mąki pszennej
- 2 lub 3 tabliczki czekolady mleczna lub gorzka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 4 jajka
- 50-70 g brązowego cukru lub dark muscovado
- rozdrobnione orzeszki ziemne ok. 0.5 szklanki
Przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki w misce ( mąka, proszek, soda i orzeszki)
- W osobnej misce miksujemy przez 3-4 min cukier i jajka
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę.
- Po wymieszaniu składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy kolejne 3-4 min do uzyskania gładkiej masy.
- Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i znów mieszamy do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.
- Masę schładzamy ok 30 min w lodówce, po upływie tego czasu na blaszce układamy uformowane w kulki ciastka i wstawiamy do piekarnika. Część z nich możemy posypać chilli lub solą dla bardziej wyrazistego smaku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 11-12 min 🙂
Smacznego 🙂