Tarta jest popularnym rodzajem wypieku i często gości w naszych domach 🙂 Zarówno w wersji słodkiej jak i słonej 🙂 Tarty są bardzo popularne w kuchni francuskiej. Odmianą tarty jest quiche – także rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Wszystko nazywamy tartą dlatego dla odmiany przygotowałam Quiche, oprócz francuskiej nazwy nie różni się wiele od popularnej tarty 😉 Połączyłam kilka warzyw, które tworzą smaczną letnią kompozycję 🙂 Dodatek słonej fety podkręca smak słodkawej botwinki 🙂 Najlepiej smakuje na zimno 🙂
Składniki:
- kruche ciasto
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 pęczek botwinki
- ser feta
- przyprawy
- 3 jajka
- ser żółty
- 1 jogurt naturalny – duże opakowanie
Przygotowanie:
- Ciasto podpiekamy ok 12-15 min w piekarniki (180 st góra/dół)
- Masa jajeczna: mieszamy jogurt z jajkami i dodajemy starty ser żółty i przyprawy
- Cukinie ,buraczki i bakłażana kroimy w plastry, ale dodatkowo talarki z buraków podpiekamy na patelni wraz z młodymi listkami botwinki.
- Do podpieczonego cista wlewamy masę jajeczną, na górze układamy plasterki warzyw, doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy ok 35 min do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta.
- Ser feta dodajemy na końcu kiedy tarta już wystygnie.
Smacznego 🙂