10 faktów związanych z kawą

Napój Bogów czy trucizna?

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Naukowcy cały czas spierają się w kwestiach związanych z  aromatycznym wywarem. Zabije Cię czy sprawi, że będziesz żył długo? Jak zrobić perfekcyjną kawę? Czy bezkofeinowa naprawdę jest bezkofeinową? Czy kawa może zwiększyć doznania erotyczne?

#1 Kawa może Cię zabić.

Ale trzeba by wypić od 80 do 100 filiżanek w pośpiechu, tak twierdzą eksperci zdrowia. Nie radzę jednak tego próbować.

#2 Kawa może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.

Badanie pokazuje, że ludność zaopatruje głównie swój organizm w przeciwutleniacze pochodzące z kawy. Jeden do dwóch filiżanek dziennie na nas pozytywnie Jednak, jeśli nie lubisz kawy spróbuj pić czarną herbatę, jest zaraz po kawie drugim głównym  źródłem antyoksydantów jakie spożywamy. W pierwszej 5 znajdują się także: banany, fasola i kukurydza.

#3 Kofeina może zwiększyć doznania erotyczne u kobiet.

Naukowcy twierdzą, że kawa może zwiększyć doznania seksualne wśród kobiet, które nie spożywają jej nałogowo, a jedynie sporadycznie.

#4 Kofeina może uśmierzyć ból.

Umiarkowane dawki kofeiny – równowartość dwóch filiżanek kawy,  może zmniejszyć ból mięśni po siłowni. Ale badania przeprowadzono na ludziach, którzy nie piją kawy regularnie.

#5 Kofeina może przeszkodzić Ci w zasypianiu.

Eksperci radzą, aby nie pić kawy 6 godzin przed snem.

#6 Kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę.

Wypicie od 5 do 10 filiżanek kawy bezkofeinowej dostarczy Ci równowartość kofeiny zawartej w 1 lub 2 filiżankach kawy.

#7 W procesie dekofeinizacja stosuje się chemikalia.

Ziarna są gotowane na parze, tak, że rozpuszczone kofeina wznosi się do powierzchni, gdzie przemywa się ją przy użyciu rozpuszczalnika organicznego o nazwie chlorek metylenu.

#8 Kofeina nie odpowiada za gorzki smak kawy.

Kofeina nie jest głównym związkiem, który odpowiada za gorzki smak. Raczej sprawcami są antyoksydanty.

#9 Cudowny smak kawy zależy od prażenia..

Cudowny smak kawy zależy m.in od prażenia. Podczas prażenia, olej zamknięty wewnątrz ziaren zaczyna pojawiać się przy temperaturze około 400 stopni Celsjusza. Więcej oleju = intensywniejszy smak.

#10 Kawa została odkryta przez kozy.

Tysiąc lat temu na zboczach gór w Afryce, stado kóz trzymane przez pasterzy zajadało się czerwonymi jagodami kawy.Pasterz zabrał odkrycie swoich kóz do mnichów….dalsza historia nie została opisana 🙂

źródło: http://www.livescience.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Kill Bill pisze:

    Dobra kawa nigdy nie jest zła. Przynajmniej raz na dobę.

    Polubienie

Dodaj komentarz