Truskawki z kremem cytrynowym i jaglanką

Wracam po 3 tygodniach nieobecności i już nie mogę doczekać się nowych wpisów. Nowy sprzęt już jest 🙂 NIKON D5200 18-105mm obiektyw także nic tylko brać się do pracy i fotografować 🙂 Dzisiejszy wpis jest dla mnie chwilową odskocznią od choroby, która dopadła mnie tuż po majówce 😦 Kilka dni odpoczynku i kurowania mnie czeka – nie jestem przyzwyczajona na tego, ale nie mam wpływu na chorobę. Na poprawę humoru mojego i może Waszego – proponuję szybki deser z truskawkami, przepysznym kremem cytrynowym tzw lemon crud i jaglanką :). Poniżej przepis na krem cytrynowy, który jest idealny do tostów, babeczek i i innym różnorodnych słodkości 🙂 Krem cytrynowy:

  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 130g cukru (5 łyżek stołowych)
  • 90g masła miękkiego

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem ubijamy na parze.
  2. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny. Całość energicznie mieszamy (za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.
  3. Miskę z puszystą już masą zdejmujemy z pary wodnej, chwilę mieszamy. Do masy dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
  4. Odstawiamy krem do wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki.

3 profi (1 z 1)6 (1 z 1) 4 (1 z 1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s